Fleksjob og økonomi

Jeg har været stille meget længe, da jeg er travlt optaget af at renovere mit nye hus. Men inspireret af et opslag på MigFacebook i går om det at være fleksjobber og købe hus, kunne jeg godt mærke at det tændte noget i mig – min indre pengementor skræppede noget så grueligt op at jeg kl. 22.30 i går aftes bad kæresten kigge på mig og hjælpe med at brainstorme hvad der skal til for at jeg kan hjælpe andre fleksjobbere med at ta et økonomitjek….så det er vist på tegnebrættet.

Opslaget jeg refererer til handlede om det at være fleksjobber og kunne optage lån til hus/lejlighed og evt. bil og der var godt nok mange forskellige svar til om man kunne det – efter at jeg havde læst kommentarerne stod det klart for mig at der er enorm stor forskel på om man kan eller ikke kan få lov til at optage et lån til f.eks. huskøb, når man er fleksjobber, derefter brugte jeg lidt af natten til at surfe lidt rundt og finde andre forklaringer. Desværre viser der sig et billede af at nogle banker og pengeinstitutter bruge ”fleksjob-kortet” til at afvise folk, når de forhører sig om at ville købe hus/lejlighed (eller en bil for den sags skyld) – jeg forstår det ikke…Så kan vi altid argumentere om det er lettere at låne f.eks. en million i Vendsyssel end på Nordsjælland, men fakta er at huspriserne (og lønninger) er meget svingende rundt om i landet og ville jeg f.eks. ha købt et hus i Vejle til 1 million, havde det nok ikke været helt så nemt som det har været at finde et hus i nærheden af Løkken til 1 million. Men fakta er at nogle har svært ved at låne penge og sådan er det – men at man har svært ved at låne penge pga. at man er fleksjobber, det hænger jo ikke sammen. Mange fleksjobbere har udmærkede faste jobs med en stabil indtægt og det er det bankerne bør forholde sig til. Fremtiden kan være usikker for alle, alle kan blive syge, miste deres job, blive skilt osv. men som fleksjobber mener jeg personligt at man er kommet lidt på den anden side og bør nu kunne tage sit budget under armen og forholde sig til sin økonomi og sin fremtid.

Da jeg først kontaktede banken at jeg havde fundet et hus jeg var interesseret i og fik dem til at kigge på økonomien i det (jeg havde i forvejen selv et bud på hvad jeg med min økonomi burde kunne låne) fik jeg et blankt nej – jeg blev helt paf – og stille –…..OG så blev jeg gal – for gufanden om jeg kunne låne penge til et hus – så en time senere ringede jeg min rådgiver op og bad hende sende udregningerne til mig og en skriftlig begrundelse til afslaget. Det gjorde hun og kort tid efter sad jeg med den store lommeregner og gennemgik minutiøst udregningerne. Det viste sig for det første at hun havde brugt en 2 år gammel løn, som var noget mindre end i dag, og at et ekstra tilskud ikke var medregnet og så havde hun sat mit rådighedsbeløb urealistisk højt, forbruget på varme var sat til 3.000 kr. om måneden da det var det der stod i salgsopstillingen, men med i netop det huskøb havde jeg indregnet en renoveringsudgift til ny varmekilde og efterisolering, så varmeudgiften blev betragteligt mindre. Så da jeg selv havde styr på mine tal og følte mig rustet, satte jeg et møde i stand et par dage efter. Min rådgiver fik ikke et ben til jorden – jeg styrede mødet. Hun satte et par helt fair krav, som jeg hurtigt fik styr på. Kort efter bød jeg på huset (skambød så jeg havde flere penge til renovering), fik det og er nu i gang med at totalrenovere mit 170 kvm store parcelhus og jeg glæder mig som et lille barn til at flytte ind.

Der vil altid være nogle der får nej til at låne penge til et hus eller en bil f.eks. og for mange er det selvfølgelig fuldt berettiget, selvfølgelig skal man stole på sin bank og sin bankrådgiver, for ofte er det jo for ens egen skyld at svaret er nej, men man skal jo ikke stole blindt på alt. Har man styr på sine ting og er realistisk, burde det være muligt i det mindste at få en fornuftig dialog i gang med sin rådgiver om hvad der skal til for at kunne købe hus/bil/lejlighed eller at få et tilbud fra en anden bank. Banker er jo forretninger ligesom Brugsen og Netto – de skal tjene penge på folk, men det er også tilladt at være kritisk overfor de varer de udbyder. Ellers kan man måske række hånden ud og bede om hjælp til at få lagt budget og få et økonomitjek, måske af en anden end sin bankrådgiver (måske en pengementor). Det at man er fleksjobber burde i hvert fald ikke være et argument og heldigvis er der også mange fleksjobbere der ikke har problemer med at låne penge.

                                                Julekram fra Pengementor, fleksjobber og husejer Louise
                                  (der ser frem til at kunne hjælpe andre fleksjobbere med et økonomitjek)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s